Odată cu înaintarea în vârstă, bătrânii au nevoie de suport pentru a-și îndeplini sarcinile zilnice. Iar asistenta pe care noi in calitate de copii/nepoti le-o putem oferi poate fi una permanentă dacă se apelează la serviciile unui cămin de bătrâni sau una clasică reprezentată de un personal specializat, care prestează servicii de ingrijire la domiciliu.

In linii mari toti cunoastem conditiile din caminele de batrani “ de stat” iar internetul este plin de anunțuri legate de facilități oferite de diverse centre private de ajutor pentru bătrâni, de cămine pentru aceștia sau de personal dispus să lucreze la domiciliu. Pe Facebook cei interesați se pot informa sau pot primi detalii legate de facilități oferite de căminele de bătrâni si sunt usor de gasit review-uri ale firmelor specializate in ingrijirea persoanelor in varsta. De asemenea, în ceea ce privește angajarea de personal care să presteze la domiciliu sunt disponibile atât anunțuri individuale postate de persoane interesate de rotunjirea veniturilor si dispuse să presteze astfel de servicii dar și companii care ofera personal calificat.

Mai jos veți găsi informații relevante care vă vor ajuta să găsiți soluția optima pentru situatia dumneavoastra:

Tratament medical la domiciliu:

Atat firmele specializate in ingrijiri la domiciliu cat si centrele de bătrâni oferă servicii medicale disponibile 24 H din 24. Acest serviciu reprezintă un element major în luarea unei decizii atunci cand hotarasti daca vrei ingrijire la domiciliu sau plasarea persoanei varstnice în cămin. Daca se intampla ca persoana pentru care cauti solutie sa aiba nevoie si de tratament medical, teoretic trebuie sa eviti angajarea unui personal nespecializat/necalificat. Si tot aici trebuie amintit ca atunci cand persoana ingrijita este imobilizata cel putin 50% din timp si un medic i-a recomandat tratament la domiciliu, acest tratament poate fi decontat prin CNAS, acest subiect fiind detaliat pe blogul nostru  a i c i .

 

Siguranța, responsabilitate, dotari

Căminele de bătrâni trebuie să ofere pacienților internați, pază permanentă. Astfel, puteți fi siguri că nu pot fi prădați de hoți, nu pot pleca din instituție si nu pot fi victime ale unor accidente casnice. Si cu cat apelam la un camin mai bun/scump, cu atat suntem mai siguri de asta.

În cazul în care se apelează la o persoană pentru ingrijire la domiciliu, aceasta trebuie sa fie responsabila si calificata: daca are o diploma de calificare poti fi sigur ca nu ii sunt straine detaliile muncii iar daca vine din partea unei firme specializate care isi asuma calitatea serviciilor prin contract este cu atat mai linistitor.

Exista si posibilitatea angajarii unei persoane private insa sunt extrem de importante in acest caz recomandarile unor persoane de incredere.

În prezent, căminele noi pentru bătrâni au dotări speciale care le asigură pacienților internați aici condiții excelente și un trai mult mai ușor decat ceea ce stim cu totii despre caminele “de stat”: unele au rampe, pentru aceia care sunt imobilizați în scaun cu rotile, elevatoare, saltele, paturi si fotolii ortopedice, diverse accesorii sau echipamente ortopedice pentru bătrâni.

Totusi, conditiile de acasa sunt greu de egalat: aici pacientul se simte cel mai bine, cu siguranta.

Confortul vârstnicului

De cele mai multe ori persoana angajată pentru ingrijire la domiciliu nu are doar grijă de bolnav. Desigur, il supraveghează, îl hrănește, îi face toaleta, îl schimbă oricand este nevoie, are grijă să ia medicația,  insa se ocupa si de sanatatea psihica a acestuia (prin plimbari, lecturi, vizite), de asigurarea mesei zilnice si face si mic menaj in gospodarie.

Si intr-un cămin de bătrâni, pacientul se bucură de o masă caldă sau de o lenjerie și haine curate, camerele sunt aerisite zilnic iar curățenia este întreținută în permanență. Desigur, in unele camine de batrani mai mult decat in altele, in principiu toate aceste lucruri sunt obligatorii peste tot insa se intampla cu precadere in caminele de buna calitate.

Daca din punct de vedere fizic totul este ok, viața unui bătrân internat într-un cămin este mai putin confortabila din punct de vedere psihic decât in confortul proprei locuințe. Asta pentru ca in cultura noastra romaneasca, spre deosebire de tarile europene, nu exista traditie in a petrece batranetea in camine specializate langa persoane de aceeasi varsta. Fara exceptie, batranii trimisi de rude in casele de batrani, fie ele de cea mai buna calitate, se simt alungati si nedoriti iar asta le aduce un disconfort teribil, ei neregasindu-si dorinta de viata. Din acest punct de vedere deci, ingrijirea profesionista oferita la dimiciliu de personal specializat si calificat, dublata de vizita cel putin saptamanala a membrilor familiei asigura un psihic de fier varstnicului.

Costurile

Cea mai ieftina varianta este cu siguranta apelarea la o persoana necalificata, care presteaza aceasta activitate “ la negru” pentru a-si rotunji de multe ori o pensie prea mica. Nu putem recomanda aceasta posibilitate sub nici o forma intrucat nu aduce vreun beneficiu pacientului: nu aveti asistenta medicala, siguranta este redusa de lipsa calificarii iar responsabilitatea limitata la constiinta persoanei angajate.

Caminele de batrani “de stat” sunt a doua varianta pe care o aveti si pensia pacientului este adesea acoperitoare pentru cheltuielile lunare. Veti beneficia de siguranta si asistenta medicala aici insa va veti lovi de o lipsa totala a confortului si mari lacune in dotari: astfel de institutii sunt de regula aglomerate si lipsite de surse de finantare, pacientii se simt exclusi din familie si societate, este un loc unde fiecare isi asteapta sfarsitul. Din pacate exista si institutii private care functioneaza asemanator si ofera prea putin pacientului in schimbul pensiei sau chiar a mostenirii vreunui imobil.

A treia varianta este apelarea la o firma specializata care prin contract ofera niste servicii clare, bazate pe recomandarile medicului si nevoile dumneavoastra. Personalul de care veti beneficia astfel a fost recrutat in baza unor criterii clar stabilite, calificarea nu este doar o hartie ci este dublata si de experienta in munca pentru ca da, meseria de “ ingrijitor la domiciliu” este o meserie in sine si inca una de viitor intr-o societate tot mai imbatranita si cu posibilitati financiare in crestere.

Astfel de firme ofera adesea si tratamente medicale la domiciliu, au angajati medici si asistenti medicali si va vor consilia cu privire la posibilitatile de decontare a cheltuielilor cu Casa de Asigurari de Sanatate.

Si desigur, exista posibilitatea internarii pacientului intr-o casa de batrani privata dintre cele ce ofera servicii la nivel european, Din pacate sunt rare astfel de asezaminte in Romania si puteti sa va considerati norocos daca gasiti una in apropierea domiciliului dvs astfel incat sa va puteti vizita ruda periodic. Dezavantajul unei astfel de case de batrani de 5 stele este pretul, de multe ori prohibitiv pentru noi, romanii. Si ar mai fi un detaliu: ca sa merite investitia, asigurati-va ca pregatiti sufleteste varstnicul dumneavoastra si ca va primi pozitiv mutarea intr-un astfel de camin, ca nu se va simti neglijat. Altfel, efortul dvs financiar este inutil, nu va fi apreciat.

Cu siguranță sunt o multitudine de alte aspecte care contribuie la luarea unei decizii în ceea ce privește viitorul părinților, a bunicilor noștri, indiferent de forma la care apelăm atunci când hotărâm soarta seniorilor.

Speram ca informatiile cuprinse in acest articol sa va fie punct de plecare in luarea unei decizii optime pentru ca avem cu totii datoria sa ne ingrijim parintii la fel de bine cum ne-au ingrijit ei in copilarie.

Noi la CRUCEA GALBENA DEVA oferim servicii complete de ingrijire si tratamente medicale la domiciliul pacientilor din Deva, Hunedoara, Simeria si imprejurimi si ne mandrim cu personalul nostru calificat si experimentat.

Oferim deasemenea cursuri de formare profesionala in meseriile de ingrijitor la domiciliu si baby-sitter si chiar consideram ca o astfel de calificare merita respectata intrucat ofera posibilitatea dezvoltarii unei cariere frumoase atat in Romania cat si in Germania (da, jumatate dintre clientii nostri sunt in Germania…)