Germania are poate cel mai ridicat nivel de trai din lume, motiv pentru care daca este sa muncesti in alta tara, categoric cel mai bine este sa alegi Germania.

Mirajul salariilor mari din Anglia sau tarile nordice se risipeste indata ce dai piept cu preturile de acolo iar usurinta cu care noi, romanii intelegem italiana sau spaniola nu justifica munca pentru un salariu doar putin mai mare decat in Romania.

Ingrijind in Germania persoane varstince sau cu o oarecare imposibilitate de auto-administrare poti castiga salariul unui cetatean german fara a avea si cheltuielile acestuia cu chiria, alimentele, etc.

Insa inainte de a face acest pas, sunt cateva lucruri pe care trebuie sa le cunosti:

 • Nu pleca fara sa fi semnat in prealabil un contract de munca, preferabil in Romania, cu o firma romaneasca, astfel incat sa ai contributia pentru pensie platita si asigurare medicala valabila.
 • Semneaza direct cu un angajator, nu cu un intermediar care lucreaza pentru comision. Doar asa vei avea suport neconditionat pe durata contractului.
 • Angajatorul este bine sa fie SRL intrucat aceasta este o activitate generatoare de profit. Firma face venituri si plateste salarii si taxe statului roman si este normal asa. Evita angajarea la diferite “fundatii” si ONG-uri intrucat sunt doar un paravan prin care se evita plata taxelor, atat in Romania cat si in Germania
 • Asigura-te ca angajatorul roman iti pune la dispozitie mijloc de transport pana la locul de munca si inapoi la finalizarea contractului.
 • Asigura-te ca angajatorul roman iti poate oferi conditii de cazare gratuita daca se intampla sa ajungi cu o zi inainte de inceperea contractului sau daca doresti sa mai ramai cateva zile la finalizarea acestuia. Firmele pentru care oamenii conteaza au spatii de cazare proprii in Germania tocmai pentru confortul propriilor angajati.
 • Asigurarea medicala intra in vigoare de la angajare dar dureaza pana Casa de Asigurari de Sanatate iti emite cardul european de sanatate, astfel ca in primele saptamani de sedere in Germania nu vei putea face dovada calitatii de asigurat medical. Angajatorul tau ar trebui sa iti plateasca pentru aceasta perioada o asigurare medicala privata, preferabil la o firma de asigurari germana 🙂
 • Este normal sa nu platesti cazare si masa daca locuiesti impreuna cu persoana pe care o ingrijesti. Asigura-te totusi ca este asa inainte de a semna contractul.
 • In contract trebuie sa fie stipulat programul de lucru: in mod normal trebuie sa ai timp liber personal cel putin o zi pe saptamana si minim cateva ore zilnic.
 • Nu accepta un salariu mai mic de 1400 EURO. Daca ti-a fost oferit mai putin, continua cautarea! Nu este normal sa lucrezi pt un salariu mult mai mic decat salariul minim pe economie din Germania…
 • Asigura-te ca angajatorul tau iti poate oferi un curs de formare profesionala si o diploma recunoscuta: ingrijitorii calificati primesc mult mai multi bani.
 • Este de preferat sa alegi un angajator care are reprezentanti/parteneri in Germania disponibili sa iti acorde suport oricand vei avea nevoie.
 • Angajatorul perfect are in Romania o echipa profesionista, pluridisciplinara care iti va fi sprijin non-stop. Astfel nu vei fi singur(a) printre straini
 • Musai sa ai un card la tine, sa iti poti incasa salariul !
 • Daca e sa mergi la munca in Germania, alege regiunea Bayern: este cea mai bogata regiune si cea mai apropiata de noi: de ce sa mai mergi 7 ore pana in Berlin unde salariile sunt mai mici?

Cu nemtii iti va fi usor sa te intelegi intrucat sunt disciplinati si isi tin cuvantul. Nu au o apreciere deosebita fata de romani insa stiu sa aprecieze un om de calitate, un profesionist. Cauta sa te califici cat mai mult, respecta programul, fii punctual, foloseste formule de politete in adresare si te vei integra perfect.

Daca esti interesat de un astfel de loc de munca, afla ca noi la CRUCEA GALBENA ne incadram perfect in tiparul descris mai sus 🙂

Contacteaza-ne si vei afla mult mai multe decat am reusit sa punctam in acest articol.