Unul dintre detaliile importante care trebuiesc rezolvate atunci cand te hotarasti sa te angajezi in strainatate este accesul la bani.

Angajatorul tau (roman sau strain) iti va plati cel mai probabil salariul in cont si este vital sa ai acces la bani cu cardul, sa iti poti efectua platile curente si sa trimiti bani familiei in tara, toate astea cu comisioane cat mai mici.

Mai jos am adunat cateva informatii pe care este important sa le cunosti inainte de a parasi Romania pe perioada determinata in interes de serviciu:

 • Intreaba angajatorul roman cu ce banca colaboreaza si deschide-ti contul la aceeasi banca. Astfel salariul iti va intra in cont imediat, nu dupa 1-2 zile. In plus, este posibil ca angajatorul sa fi negociat pentru salariatii sai conditii preferentiale cu banca si astfel vei avea comisioane mai bune decat cele standard.
 • Daca lunar incasezi salariul in LEI si diurna in EURO iti recomandam sa iti deschizi conturi atat in lei cat si in euro. Astfel nu vei suporta costurile schimburilor valutare X-currency.
 • La ambele conturi (lei si euro) cere cate un card si intreaba banca despre eventuale limite pentru plati si retrageri de numerar in strainatate. Atentie insa: si banca straina care detine bancomatul poate avea propria limita pentru eliberarile de numerar.
 • Probabil vei vrea sa trimiti bani acasa. Cel mai usor este sa ceri bancii si un card suplimentar pentru persoana careia ii trimiti bani. Astfel isi va putea lua singur bani fara sa fie nevoie sa ii trimiti tu platind comisioane. Desigur, vei putea seta si o limita pentru utilizatorul cardului suplimentar.
 • Intrucat ai salariul mare, este posibil sa fi eligibil pentru un card GOLD: intreaba banca despre el si nu il refuza daca ti se ofera: vei primi odata cu el asigurare de calatorie gratuita si poate acces in lounge-urile din aeroporturi.
 • Daca acasa vei avea de platit in continuare facturi de utilitati, cere bancii sa le plateasca automat din cont. Daca lasi in cont fonduri suficiente nu vei avea surpriza ca esti debransat de utilitati cand te intorci in tara.
 • Nu este lipsit de interes sa ceri bancii si un card de credit daca ai 3 luni vechime la locul actual de munca. Il vei putea pastra ca rezerva de numerar sau il vei putea utiliza pentru inchirierea unei masini in strainatate (doar cardurile de credit sunt acceptate).
 • Daca se intampla sa ai poprire pe cont, cere angajatorului o adeverinta pentru banca in care confirma ca retine el la sursa cota legala. Astfel nu vei plati poprirea de 2 ori (la firma si la banca).
 • Alege intotdeauna sa platesti cu cardul orice, atat in Romania cat si in strainatate intrucat nu vei suporta comisioane.
 • Foloseste cardul de LEI in Romania si cardul de EURO un Uniunea Europeana: astfel nu vei suporta cursurile de schimb scumpe practicate de Visa si Mastercard.
 • Dacă ai nevoie de numerar in strainatate, alege să retragi mai rar de la bancomat sume mai mari in loc să realizezi retrageri succesive de valori mici pentru a reduce eventualele costuri cu comisioanele. Trebuie sa stii ca exista un comision fix minim (de regula 3 euro) pentru fiecare retragere (in plus fata de procentul pe care banca il percepe din suma retrasa) Este deci preferabil sa platesti 3 euro o singura data pentru o retragere de 500 euro decat sa platesti de 10 ori cate 3 euro daca retragi de 10 ori cate 50 euro de la ATM.
 • Cere bancii sa iti activeze un serviciu de internet banking (pe laptop sau telefon/tableta) astfel incat sa fii permanent informat si sa poti efectua eventualele plati ocazionale ce pot aparea.
 • Păstrează dovada tuturor tranzacțiilor efectuate și verifică-le cu extrasul de cont pe internet banking sau in banca la întoarcerea în țară.
 • Nu, nu este important ce fel de card primesti: VISA sau MASTERCARD. Ambele sunt foarte bune si sunt acceptate oriunde in strainatate.

Noi la CRUCEA GALBENA am pus aceste informatii pe hartie pentru a fi sprijin salariatilor nostri ingrijitori la domiciliu in Germania pe care ii dorim lipsiti de grijile operatiunilor financiare curente.

Publicam si pe BLOG articolul intrucat informatiile sunt utile oricarei persoane care alege sa se stabileasca temporar in Uniunea Europeana.

Succces!