Ca cetățean european, dacă vă îmbolnăviți pe durata unei șederi temporare în altă țară din UE (indiferent că vă aflați acolo in delegatie, în vacanță, într-o călătorie de afaceri sau la studii), puteți primi orice tratament care nu poate fi amânat până la întoarcerea acasă.

Aveți dreptul la aceleași îngrijiri medicale de care beneficiază cetățenii asigurați în țara respectivă.

Când călătoriți în străinătate, este insa recomandat să aveți la dumneavoastră CARDUL EUROPEAN DE ASIGURARI SOCIALE DE SANATATE (CEASS) intrucat acesta reprezintă dovada faptului că sunteți asigurat în altă țară din U.E.

Dacă nu sunteți în posesia CEASS sau îl aveți dar nu îl puteți folosi (de exemplu, în cazul asistenței medicale private), nu vi se poate refuza accesul la tratament, dar s-ar putea să trebuiască să plătiți și sa solicitati ulterior rambursarea Casei de Asigurari de Sanatate din Romania.

Prezentand cardul la nevoie, puteți beneficia de serviciile acordate de unități medicale de stat în timpul unei șederi temporare în oricare dintre cele 27 de state membre ale UE, precum și în Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția, în aceleași condiții și la aceleași tarife ca asigurații din țara respectivă (în unele țări, serviciile sunt gratuite).

Aceste carduri sunt eliberate gratuit de catre Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate si sunt valabile 2 ani. Detalii despre modalitatea de obtinere a cardului veti gasi   a i c i .

Atentie insa:

  • nu este o alternativă la asigurarea de călătorie; acesta nu acoperă costurile serviciilor medicale private sau contravaloarea bunurilor pierdute/furate.
  • nu vă acoperă costurile în situația în care scopul expres al călătoriei dumneavoastră este de a obține tratament medical. Nu acopera deci costul tratamentului planificat.
  • nu garantează servicii gratuite; date fiind diferențele dintre sistemele de sănătate ale fiecărei țări, este posibil ca unele servicii care sunt gratuite în țara dumneavoastră să nu fie gratuite într-o altă țară.
  • este dedicat celor care stau temporar in alta tara iar dacă vă schimbați reședința obișnuită într-o altă țară, vă recomandăm să utilizați “formularul S1” în loc de CEASS.
  • cardul nu poate fi folosit pentru operațiuni de salvare și repatriere. Pentru a beneficia de transport gratuit către țara de origine, dacă vă îmbolnăviți grav sau aveți un accident pe durata călătoriei în altă țară din UE, trebuie să încheiați o poliță de asigurare separată
  • cereti Casei Nationale de Asigurari de Sanatate cardul in timp util: emiterea si primirea cardului acasa poate dura si 2 saptamani.
  • atragem atenția asupra existenței unor site-uri care vă propun emiterea contra cost a cardului european de asigurări sociale de sănătate. Nu le folosiți niciodată!

Dacă aveți nevoie de tratament medical în timp ce vă aflați în altă țară din UE, prezentarea cardului european de sanatate poate simplifica procedurile de plată și de rambursare.

Cu ajutorul CEASS, puteți beneficia de asistență medicală (și de rambursarea costurilor) în aceleași condiții ca și cetățenii țării în care vă aflați. Dacă tratamentul de care aveți nevoie este gratuit pentru rezidenți, nici dumneavoastră nu va trebui să plătiți. Dacă tratamentul se plătește, vă puteți adresa instituției naționale din țara în care vă aflați pentru a solicita rambursarea costurilor direct acolo sau puteți contacta Casa de Asigurări de Sănătate din Romania la întoarcerea acasă.

Cheltuielile dumneavoastră vor fi rambursate în conformitate cu normele și plafoanele aplicabile în țara în care ați beneficiat de îngrijiri. Două situații sunt posibile: fie vi se rambursează costul integral al tratamentului, fie va trebui să suportați o parte din cheltuieli, în funcție de normele în vigoare în țara în care vi s-a acordat tratamentul.

Salariatii CRUCEA GALBENA SRL sunt angajati in Romania, cu contract de munca pe perioada nedeterminata deci sunt asigurati medical pe durata delegarii in Germania. In plus, beneficiaza de asistenta permanenta a echipei noastre din Deva si de prezenta si suportul fizic al partenerilor nostri din Germania.